Pasza o wysokim potencjale energetycznym – suche wysłodki melasowane
Wysłodki buraczane stanowią doskonałą paszę energetyczną, dlatego są one niezastąpione w żywieniu bydła, trzody oraz koni. Jakie korzyści dla hodowcy wynikają ze stosowania wysłodków buraczanych i dlaczego sucha postać tej paszy jest najlepsza, jeśli chodzi o przechowywanie i profilaktykę chorób żwacza? Przeczytaj poniższe porady i zastosuj wysłodki buraczane suche w żywieniu swoich zwierząt hodowlanych!
Co to są wysłodki buraczane i jak je podawać – krowy mleczne i zasuszone?
Wysłodki buraczane są efektem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Co najważniejsze ich dostępność nie jest ograniczona przez okresowość zbiorów buraka cukrowego, ponieważ produkcja cukru trwa przez cały rok. Zawartość składników odżywczych może być nieco różna w wysłodkach. Wynika to z indywidualnych warunków uprawy: gleby, panujących aktualnie temperatur czy wilgotności powietrza. Wysłodki buraczane suche można podawać bezpośrednio na stół paszowy i bez problemu można też je łączyć z innymi paszami treściwymi. Wysłodki w postaci suchej są przeznaczone przede wszystkim dla krów mlecznych, a dzienna dawka oscyluje w granicach 2-4 kilogramów. Pamiętać należy jednak o tym, aby dla krów zasuszonych ściśle przestrzegać dawek: nie może to być więcej niż 1 kilogram wysłodków suchych w dziennej dawce. Wysłodki buraczane mogą być podawane koniom – tutaj dawka może być niemal nieograniczona, zwłaszcza dla koni pracujących fizycznie.
Doskonała profilaktyka chorób żwacza i wysoki potencjał energetyczny
Suche wysłodki buraczane są bardzo bezpieczne, jeśli chodzi o profilaktykę chorób żwacza. Ryzyko zakwaszenia jest minimalne, ponieważ fermentacja tej paszy w żwaczu odbywa się wolno i nie prowadzi do obniżenia wartości pH żwacza. Wysłodki buraczane suche nie prowadzą do nadmiernego otłuszczenia zwierząt, tak jak bywa to w przypadku wysłodków buraczanych melasowanych, zwłaszcza wtedy, gdy hodowcy nie przestrzegają zaleconych dawek ( trzeba na to uważać przy skarmianiu krów zasuszonych ).
Łatwe przechowywanie i magazynowanie oraz niska cena – zalety wysłodków suchych
Wysłodki suche można bez problemu magazynować i przechowywać w workach typu Big Bag. Wysłodki, o których mowa mogą mieć również formę pelletu, co znacznie ułatwia podanie ich na stół paszowy. Stosunkowo niska cena wysłodków, przy jednoczesnych zaletach ( bogate źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów zmieniających się w energię ) wspomaga każdego hodowcę i podnosi jednocześnie jakość produktów hodowli wpływając na jej wydajność. Odpowiednia ilość oraz przede wszystkim żywotność bakterii w żwaczu przekłada się na wydajność mleczną krów. Niska cena nie zawsze jest oczywistością, ale w przypadku suchych wysłodków buraczanych, wahania cenowe nie są tak duże, jak na przykład soi. Duży koszt zakupu soi związany jest z importem – wysłodki buraczane to rodzimy produkt i łatwo dostępny. Warto jednak wziąć pod uwagę, że im większy potencjał energetyczny paszy, tym cena będzie wyższa – prawdopodobnie za wysłodki melasowane zapłacimy więc więcej niż za wysłodki bez dodatku melasy lub wysłodki suche.
Najnowsze komentarze